Slovenien

Hallå på er.
Får be om ursäkt för några dagars tystnad. Kan sammanfatta det hela som stundvis dåligt internet, problem med uppladdning av bilder från kameran samt världens absolut sämsta blogg-app. Har passat på att bara njuta istället och ta en liten paus från teknik-bråkandet ;)


Tänkte iaf först och främst berätta lite om vår vistelse i Slovenien. Som jag sa blev vi båda sjukt positivt överraskade! Vi hamnade också turligt nog hos förmodligen landets bästa och vänligaste värd, Paul. Det var en mycket intressant och rolig människa som gärna satt och pratade med alla gäster, och berättade massor om både landet, vad man kunde hitta på, och även sig själv. Åker ni till Slovenien - bo på Millhouse Bled!! Rekommenderar det alla dagar i veckan!! :)



I torsdags regnade det och var trist väder halva dagen, så vi bestämde oss för två aktiviteter, allt efter Pauls rekommendationer. Först åkte vi till Skocjanska jama, en enorm grotta med en massa stalagmiter och stalaktiter, droppstensformationer. Det var hur häftigt som helst och nästan ofattbart att naturen kan skapa sådana fantastiska ställen under jord. Det fanns delar av grottan som var så stora att man kunde få plats med en hel byggnad i... Dessvärre gick man inte fotografera i grottan av okänd anledning, snålt kan jag ju tycka... man fick ta lite bilder i slutet iaf, samt under promenaden tillbaka från grottan.



Efter detta gasade vi snabbt vidare till Lipica, Lipizzanerhästens födelseort. Planen var att besöka stuteriet och ta en tour, men vi missade den sista för dagen med typ 5 minuter.... riktigt tråkigt nu i efterhand för jag tror verkligen det hade varit värt pengarna att få se! Men vi fick kika runt litegrann vid hagarna iallafall, och det är verkligen en helt galet stor anläggning med hektar efter hektar av gina marker för hästarna att beta på.



Efter stuteribesöket insåg vi att vi var riktigt nära Italien, så vi bestämde oss för att åka dit och käka något. Turen var dock inte riktigt på vår sida denna dag som ni kanske märker, och vi lyckades inte hitta någonstans att parkera i den tokiga trafiken i Trieste, så vi vända helt enkelt tillbaka och åkte "hem" till Slovenien igen. Efter att bara ha ätit lite frukt o nötter sedan frukost var vi båda vrålhungriga, så vi satt mest tysta hela vägen tillbaka, och kastade oss över vår pasta det första vi gjorde när vi kom fram.



I fredags checkade vi ut runt 10-tiden efter frukost i Bled, sedan åkte vi till Bledsjön. Säger bara wow! Så galet vackert! Vi tog en promenad ner från berget vi parkerade på och planerade att gå runt hela sjön, men kom bara längs med ena långsidan av den. Vi tog det lite lugnt och fikade en berömd bakelse typisk för just Bled (smakade o såg ut som polsk karpatka, fast med grädde på också. Gott, med andra ord!), och sedan hittade vi ett ställe som hyrde ut små båtar lite billigare än i början på sjön, så vi bestämde oss för att ta en tur ut till den ikoniska ön med kyrkan på toppen. Vädret var toppen och vattnet var varmt, ångrar att jag inte tog med badkläder alltså!



Efter Bledsjön åkte vi en fantastiskt vacker väg (återigen Pauls rekommendation) till ett vattenfall i Triglav nationalpark som är det minst turistiga och "kända" av dem som finns i parken, men också det vackraste enligt Paul. Och det var verkligen helt magiskt fint! Så mäktig känsla att stå där och bli helt blöt av allt vatten som stänkte upp från det dånande fallet!



När vi stod där o tog en massa bilder fick vi syn på ett tyskt par som också bott på Millhouse Bled med sin lilla hund Hailey. Vi pratade lite med dem och bestämde att vi skulle ses nere vid bilarna och ta en kaffe ihop. Sagt och gjort, vi satt och pratade en ganska lång stund och det var riktigt trevligt! Till slut var det hög tid att röra sig vidare så vi tackade för oss och åkte iväg. Bestämde oss för Kroatien, och letade febrilt efter boende, återigen alldeles för sent egentligen. Efter många om och men hittade vi genom airbnb ett vid Plitvice nationalpark dit vi åkte genom ösregnet så snabbt vi bara kunde. Kom fram strax efter 22 och möttes av två trevliga damer som dock inte kunde ett ord engelska. Det gick bra ändå, och morgonen efter fick vi kaffe o kaka innan vi åkte vidare mot nationalparken.


Det berättar jag om i nästa inlägg :)



Tills vidare, får ni ha det så gott.

/Karolina

Europa | |
Upp