Kroatien - Bosnien

Hej på er efter ännu ett långt uppehåll. Så pass långt att vi varit hemma i över en månad - och hunnit med ytterligare en resa. Jag gav upp bloggandet på telefonen tack vare den dåliga appen, och sedan har jag haft fullt upp med att få vardagen i rullning igen.
 
En sak är iaf säker - till nästa resa kommer jag att byta bloggportal helt. Ett inlägg kan liksom ta flera timmar att få klart om det började krångla med uppladdningen av bilder, vilket det gjorde i princip varje gång. Dessutom blir inläggen helt knepiga på både telefonen och datorn... I vilket fall som helst vill jag ju fortfarande skriva klart om vår resa, så jag passar på nu medan jag har lite semester igen. Jag sparade faktiskt delar av detta inlägg som utkast redan i Budapest eller Polen (??), så det blir ju lite enklare att slutföra på det viset... :)
 
Sedan jag skrev sist har vi sett flera fantastiska länder till och gjort massvis med roliga saker. Inte så mycket som vi från början velat, dock. Vi insåg ju i Primosten att både tid och pengar började sina, och dessutom kände vi att bilen kanske inte pallar hur mycket som helst. Vi strök faktiskt till och med Montenegro, och åkte till Mostar i Bosnien. På vägen plockade vi upp ett par polska backpackers som skulle från Primosten till Split, så när vi ändå skulle den vägen så varför inte? De hade inte riktigt lyxen med en egen bil utan hade tagit sig ner med hjälp av en hemsida/app där man helt enkelt hittar gratis eller billig skjuts med andra som är på resande fot. I Kroatien hade det dock visat sig svårare att hitta skjuts, och de hade letat o väntat i två dygn när vi till slut plockade upp dem.
 
Väl i Mostar hade vi från början tänkt spendera endast en natt, men vi bestämde oss ganska snart för att stanna en till och ta tillvara på värmen och solen för kanske sista gången på resan. Första natten hyrde vi en lägenhet mitt i centrum, bara ett stenkast bort från Stari Most. Andra natten checkade vi genom airbnb in hos en fantastiskt trevlig kille och hans mamma, i ännu en egen liten lägenhet. I trädgården hade de en pool, och där spenderade vi i princip hela onsdagen, solandes och badandes medan vi umgicks med Riki och hans mammas hyresgäster. Kvällen före shoppade vi lite souvenirer i den gamla staden och satte
oss sedan på ett fint uteställe där vi rökte vattenpipa och drack varsin drink.
 
Mostar var verkligen en otroligt fin stad med trevlig atmosfär. Den ligger som inbäddad mellan bergen i en liten dal, med floden Neretva ringlande genom centrum. När man går där bland alla trevliga och glada människor på gatorna i centrum som är så levande, så känns det otroligt att det var krig där för bara strax över 20 år sedan. Men sedan ser man fasaderna med hål efter kulor och granatsplitter, och ruinerna - husen som aldrig fick nytt liv utan som blivit övertagna av naturens grönska, och då känns plötsligt kriget väldigt nära. På vissa kunde man fortfarande se spår av det som en gång kallats ett hem - kakelplattor från ett badrum till exempel, med fästena till duschen fortfarande kvar. Då blir det än mer påtagligt att det inte bara är ett gammalt skelett som står där - utan någons gamla bostad och trygghet.
 
Campingen i Primosten
Fick gratis munkar till frukost-efterrätt av den gulliga gubben som varje morgon svängde in på campingen och sålde nybakt bröd, frallor och bakelser.
 
 
 
 
 
Europa | |
Upp